We zijn verworden tot de homo sedens, de zittende mens. Door technologische ontwikkelingen zitten we meer dan ooit. Ik zeg wel eens dat ik een hartslag heb van 40 wanneer ik volop aan het werk ben. De gevolgen van een zittend bestaan zijn zeer verontrustend en veroorzaken jaarlijks meer doden dan roken.

Volgens een artikel in de Lancet sterven jaarlijks 5,3 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van inactiviteit (tegen 5,1 miljoen als gevolg van roken). Ook al voldoen we aan de beweegrichtlijn (wekelijks 150 minuten matig intensief bewegen, twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten), dan nog lopen we een groter risico op een voortijdig overlijden, op hart- en vaatziekte, op diabetes, op borst- en darmkanker en op dementie wanneer we meer dan elf uur per dag zittend doorbrengen.

TNO geeft in een position statement wel een voorzichtig advies om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal twee minuten staan of lopen. Dat wordt min of meer bevestigd door recent onderzoek van University of Utah School of Medicine en University of Colorado. Dat onderzoek toont aan dat elk uur onderbreken met twee minuten matig intensief bewegen de schadelijke gevolgen van inactiviteit al aanzienlijk beperkt.

Lees hier meer over het onderzoek van University of Utah School of Medicine en University of Colorado.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Recommended Posts