Nu vrijwel iedereen door de coronacrisis gedwongen thuis moeten blijven en de georganiseerde sport stilligt, trekken steeds meer nieuwe mensen eropuit om een rondje te joggen. Dat constateerde het televisieprogramma Jinek van RTL 4 op 7 april. De latenight talkshow nodigde cabaretier Dolf Jansen, oud-topsporter Gregory Sedoc en hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis als fanatieke hardlopers uit om te praten over dit fenomeen.

Dolf Jansen loopt al meer dan 40 jaar elke dag en dat doet hij als 55-plusser ook nog eens op zeer verdienstelijk niveau (recent nog 10 kilometer net boven de 34 minuten). Dat is hem ook aan te zien. Uitgemergeld wil ik het niet noemen, maar behoorlijk afgetraind is hij zeker. Gregory Sedoc werd in 2007 Europees kampioen op de 60 meter horden indoor in Birmingham. Wanneer hij aanschuift bij een sportprogramma werkt zijn enthousiasme voor de atletiek  aanstekelijk. Zijn carrière in de topsport eindigde in 2016 en sindsdien gebruikt hij het hardlopen om zijn ‘koppie leeg te maken’. Journalist Hans Nijenhuis loopt sinds begin 2012 en is de recreant, liefhebber zoals Eva Jinek het noemde, onder dit drietal. Hij zag tot zijn grote spijt zijn zeven maanden voorbereiding op de Rotterdam Marathon in rook opgaan.

Goede schoenen

De heren hebben een paar adviezen voor u als beginnende loper. Ten eerste trek goed schoeisel aan. “Het maakt niet uit wat u aantrekt, maar zorg in ieder geval voor goed schoeisel,” raadt Nijenhuis aan. Sedoc tovert zelfs een hardloopschoen onder de talkshowtafel vandaan en maakt en passant reclame voor (waarschijnlijk) zijn sponsor. Hij is het eens met de hoofdredacteur. Door het hardlopen krijgt uw lichaam bij elke pas tot drie keer uw eigen lichaamsgewicht te verduren en bij hogere snelheden zelfs meer. Ik kan me dus wel vinden in dit advies, hoewel u als beginner de koop best nog wel even uit kunt stellen. Uw snelheid is nog erg laag en ook de lengte of duur van de training zal nog niet zo lang zijn, dat uw lichaam dat niet zou kunnen verdragen. Eerst maar eens twee weken aankijken of het wat is, zou ik zeggen. Een gemiddelde hardloopschoen kost al snel 150 euro. Een flink bedrag als u het hardlopen beperkt tot die twee à drie weken.

Afhaker of doorzetter

Het tweede advies gaat me wel aan het hart. Begin rustig. “De grootste fout die u als beginner kunt maken is in een keer 10 kilometer volle bak te willen lopen,” vindt Gregory Sedoc. Hij beschouwt het als een basisregel. “Begin met 1 minuut joggen gevolgd door twee minuten wandelen.” Jinek denkt dat ze zich ‘een geweldige afhaker’ zou vinden als ze zou gaan wandelen, maar Dolf Jansen bevestigt een rustige start. Hij vindt dat u naar uw lichaam moet luisteren. “Ga gewoon hardlopen. Na een paar minuten zegt het lichaam ‘pfff’, dan gaat u een stukje wandelen en na twee minuten gaat u weer een stukje lopen. Na 20 minuten bent u wel klaar. U hebt een week of vijf à zes nodig, voordat u lichaam weet ‘oké, dit gaan we voortaan doen’,” legt hij haarfijn uit.

Zoek een passend schema

Toch heb ik bij dat luisteren naar het lichaam grote vraagtekens. De een zal er meer bedreven in zijn dan de ander om signalen uit het lichaam op te vangen en om te zetten in gedrag: wandelen of juist doorgaan. Zo denk ik dat ambitieuze mensen duidelijk andere grenzen kunnen hebben dan mensen die juist wat sneller de handdoek in de ring werpen, terwijl ze mogelijk hetzelfde lichaam hebben. Ik raad u aan niet te vertrouwen op uw lichaam, voorlopig. U kent uw lichaam nog helemaal niet en iedere stap die u zet doet pijn in het begin. Ik heb tientallen beginners op weg geholpen met gedurfde en minder ambitieuze schema’s. Ga zoeken op internet en download een beginnersschema. Dan bent u de komende zeven weken onder de pannen en kunt u een minuut of twintig achter elkaar hardlopen. Nog beter: laat u bijstaan door een ervaren trainer met een schema en een logboek. Die trainer kan u behoeden voor allerlei beginnersfouten, misvattingen en blessures. Ik ken wel een goede

Recommended Posts