Eind april startte een groep van voornamelijk zorgmedewerkers een petitie om de overheid op te roepen meer aandacht te besteden aan preventie in de zorg. Zij stellen dat jaarlijks tienduizenden Nederlanders sterven aan welvaartziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes, overgewicht en de gevolgen van roken. Veel van deze ziektes en sterftes hadden we kunnen voorkomen als we eerder meer ingezet hadden op preventie en minder op genezen.

Door corona zijn we weer hard met de neus op de feiten gedrukt. Niet alleen de kosten voor de extra ziekenhuisopnames en IC-behandelingen zijn enorm, met name de economische gevolgen van de lockdown  -intelligent of niet- lopen in de tientallen miljarden. Ook na de crisis over een paar maanden, of over een jaar of twee jaar, blijft werkloosheid en economische schade in sectoren als bijvoorbeeld de luchtvaart, het toerisme en de horeca enorm.

Eerder virusremmers beschikbaar

De initiatiefnemers denken ook dat marktwerking schadelijk is voor een goede gezondheidszorg. Ze stellen dat marktwerking ‘vaak verhindert dat er op het juiste moment de juiste maatregelen voor de volksgezondheid genomen kunnen worden’. Als schrijnend voorbeeld noemen ze dat virusremmers en mogelijk zelfs een vaccin tegen COVID-19 op de plank had kunnen liggen, als er niet vanuit winstgevendheid gekeken was. “We hebben na de eerste SARS-uitbraak de bal laten vallen. De virusremmers hadden er nu al kunnen zijn,” zegt hoogleraar moleculaire virologie van het LUMC in Leiden, Eric Snijder, in WNL op Zaterdag. Volgens hem kan men virusremmers ontwikkelen tegen de hele groep coronavirussen.

 

Preventieakkoord

Ook noemen de petitionarissen de beperkte werking van het preventieakkoord van 2018. Ze denken dat wetgeving veel harder zou moeten zijn. De tabaksindustrie mag nog steeds verslavende middelen toevoegen aan rookwaar, wat leidt tot doodsoorzaak nummer een onder jonge Nederlanders. De bovengenoemde welvaartziektes tezamen blijven de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De stappen van de voedingsindustrie om zout, suiker en verzadigd vet te verminderen in hun producten zijn veel te klein. “Met de afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden slechts kleine stappen gezet om de dagelijkse zout- en energie-inname (via suiker) te verlagen,” concludeert het RIVM. In dat kader is het moeilijk te begrijpen dat de BTW op groente en fruit in 2019 verhoogd is naar negen procent.

Teken de petitie

Vindt u ook dat er iets moet veranderen aan het huidige beleid en dat we veel meer moeten inzetten op preventie? Teken dan ook de petitie.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.