Het is sinds maart 2020 een veelbesproken onderwerp. Wat kunnen we doen om onze weerstand te verbeteren om zo beter bewapend de strijd aan te gaan tegen ziekteverwekkers waaronder COVID-19. In deel een van de serie ‘Verbeter uw weerstand’ belichten we de rol van slaap.

In februari dit jaar publiceerde een Duitse groep wetenschappers onder leiding van Stoyan Dimitrov en Luciana Besedovsky een studie die verklaart waarom slaap een gunstig effect heeft op het immuunsysteem. Ze ontdekten dat de adrenaline- en prostaglandinespiegels dalen wanneer het lichaam slaapt. Deze hormonen remmen de werking van de T-cellen, een type witte bloedlichamen. Het voert te ver om hier de exacte werking uit te leggen, maar het proces van herkenning en hechting van deze T-cellen aan cellen die geïnfecteerd zijn met bijvoorbeeld virussen of bacteriën raakt verstoord door te hoge spiegels van deze hormonen.

“Onze bevindingen tonen aan dat slaap de efficiëntie van T-celreacties kan verhogen, wat vooral relevant is in het licht van de hoge prevalentie van slaapstoornissen en aandoeningen die worden gekenmerkt door verminderde slaap, zoals depressie, chronische stress, veroudering en ploegendienst,” zegt een van de onderzoekers Luciana Besedovsky. Met andere woorden: een goede nachtrust draagt bij aan een betere werking van ons immuunsysteem. Hebt u last van chronische stress, dan slaapt u mogelijk slechter en het zorgt ook voor meer adrenaline- en prostaglandine in het lichaam.

Tips voor een goede nachtrust

In deze coronatijd, waar we dus juist een goede weerstand nodig hebben, draagt stress als gevolg van alle onzekerheden bij aan een verminderde weerstand. Hoe kunt u toch proberen voldoende te slapen? Hieronder een paar tips:

  • drink geen cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola …) voor het slapen gaan;
  • drink geen alcohol (of heel weinig);
  • zet uw mobiel tijdig op stand-by;
  • niet te intensief bewegen binnen 2 uur voor het slapen;
  • probeer te ontspannen en sluit de dag af;
  • zorg dat de slaapkamer comfortabel, donker, stil en fris is (<18°C);
  • zoek een effectieve ontspanningsoefening;
  • probeer zoveel mogelijk eenzelfde slaapritme vast te houden;
  • gebruik de slaapkamer alleen om te slapen en (voor seks).
 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.