Het is sinds maart 2020 een veelbesproken onderwerp. Wat kunnen we doen om onze weerstand te verbeteren om beter bewapend de strijd aan te gaan tegen ziekteverwekkers waaronder COVID-19. In deel een bespraken we het belang van een goede nachtrust, in deel twee van de serie ‘Verbeter uw weerstand’ belichten we de rol van bewegen, ook in coronatijd.

In de wetenschap is al heel lang consensus dat bewegen en sporten een belangrijke rol spelen in de  verbetering van het immuunsysteem. Vooral matig intensief bewegen is gunstig voor de immuunfunctie.  In een benchmarkstudie in 2018 stellen Campbell en Turner (Universiteit van Bath) dat lichaamsbeweging op korte termijn het immuunsysteem kan helpen pathogenen te vinden en ermee om te gaan. Op de lange termijn vertraagt regelmatige lichaamsbeweging de veranderingen die bij veroudering van het immuunsysteem optreden, wat het risico op infecties verkleint.

  • Regelmatige lichaamsbeweging zal een enorm positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn

Recente publicatie

In maart publiceerde het tweetal met andere vooraanstaande experts een nieuw artikel over de mogelijke positieve of negatieve gevolgen van sporten voor het immuunsysteem en of sporters wel of niet meer risico op infecties hebben dan anderen. “Het artikel concludeert dat infecties eerder verband houden met onvoldoende voeding, psychologische stress, onvoldoende slaap, reizen en belangrijker nog blootstelling aan pathogenen bij grote bijeenkomsten zoals marathons, in plaats van het uitoefenen van sport zelf,” vertelt het bijbehorende persbericht.

James Turner stelt: “Mensen mogen het belang van fit, actief en gezond blijven gedurende deze periode niet over het hoofd zien. Mits het geïsoleerd wordt uitgevoerd – weg van anderen – zal regelmatige, dagelijkse lichaamsbeweging de werking van het immuunsysteem beter helpen behouden.” Medeauteur John Campbell vult aan: “Mits lichaamsbeweging wordt uitgevoerd volgens de laatste richtlijnen van de overheid inzake sociale afstand, zal regelmatige lichaamsbeweging een enorm positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn, zowel vandaag als voor de toekomst.”

Beweegrichtlijn

Regelmatig bewegen en sporten is dus goed voor u, maar hoeveel moet u bewegen? En welke beweging is goed voor u? De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

En: voorkom veel stilzitten.

Lees ook:

Verbeter uw weerstand (deel IV): kou als medicijn
Verbeter uw weerstand (deel III): voeding

Verbeter uw weerstand (deel I): slaap

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.