Schoolplein pas na zomer 2020 rookvrij

Pas bij de aanvang van het nieuwe schooljaar wil staatssecretaris Blokhuis van VWS alle schoolpleinen rookvrij hebben. De maatregel geldt voor alle onderwijsinstellingen, dus basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

Waarom heeft dat zo lang geduurd, vroeg ik me af. Als u bedenkt dat elke dag 75 jongeren beginnen met roken, hadden we toch veel eerder een schoolpleinverbod moeten hebben. Binnen roken is natuurlijk al langer verboden, maar als we een schoolgebouw betreden, moeten we nog steeds door een extra dik rookgordijn. Vanaf augustus verplaatst het rookgordijn zich naar de poort van het schoolplein. Wat dat betreft verandert er niet veel.

Een horeca zonder rook, brengt alleen verslaafden van de kook.

Horeca bij heropening rookvrij

Toch wordt het voor de rokers steeds lastiger een rookplek te vinden. In de horeca is het vanaf april verboden. Uiteraard is de horeca nu gesloten vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Maar zodra de terrassen weer open gaan, mag er niet meer gerookt worden. Veel sportclubs maakten hun vereniging al rookvrij. Ook in en rondom ministeries en ziekenhuizen is roken verboden. Er wordt van alles ingezet om de nieuwe generatie rookvrij te maken en Mijn-leefstijlcoach staat achter dat beleid. Niet om rokers te pesten, maar vooral om niet-rokers (lees: nog-niet-rokers) niet te confronteren met het roken en het meeroken. Want niet beginnen met roken is zoveel makkelijker dan stoppen met roken.

Wilt u stoppen met roken en lukt het niet alleen? Mijn-leefstijlcoach is opgenomen in het 'Kwaliteitsregister Stoppen met Roken'. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten hiervoor. Wilt u stoppen met roken en zoekt u de methode die het best bij u past? Neem dan nu vrijblijvend contact op.