Wat is leefstijl

Leefstijlcoaching zit sinds 2019 in het basispakket van alle zorgverzekeraars. De overheid ziet in dat een gezonde leefstijl aanzienlijk voordeel oplevert op de ieder jaar groeiende zorgkosten. Maar wat hebt u eraan?

Meer dan afvallen

Een gezonde leefstijl is veel meer dan afvallen, meer dan een dieet dat u moet volgen en meer dan letten op voeding alleen. Een goede leefstijlcoach gaat in op allerlei aspecten van uw leven die er langzaam ingeslopen zijn en die medeverantwoordelijk zijn voor uw ongezonde gewoontegedrag. Natuurlijk verdient het voedingspatroon volle aandacht, maar ook uw beweeggedrag, uw slaapgewoontes, uw drankgebruik, uw werkplezier of het ontbreken ervan. Timemanagement, eenzaamheid, stress, relaties met uw partner of uw vrienden. Alle aspecten die een rol spelen bij uw huidige gedrag zijn zinvol om eens onder de loep te nemen. Een leefstijlcoach is expert op het gebied van leefstijl en gedragsverandering.

Een coach is geen bullebak die je op je vingers tikt wanneer je iets niet goed doet. Een coach is geen adviseur en geeft nooit ongevraagd advies. Een coach is geen reparateur die even aan een paar knoppen draait en hop je bent gezond. Een leefstijlcoachtraject vraagt om een inspanning van beide partijen en op gelijkwaardig niveau. Ieder brengt zijn expertise in. Niemand is hetzelfde en iedereen vraagt om een andere aanpak.

Alles geprobeerd

U hebt alles al geprobeerd, maar u valt steeds weer terug in uw oude patroon. U kon geen enkel dieet volhouden, hooguit een paar maanden.
Probeer eens een leefstijlcoach en neem vrijblijvend contact op voor een advies.

Een fit en sterk lijf

Even een sprintje trekken naar de bus zonder buiten adem te zijn. Zonder puffen een paar trappen oplopen. Met een stralende lach een potje voetballen. Het is heerlijk om fit en sterk te zijn.

Maar ...

Het lijf is een complexe machine met veel kwetsbaarheden. Evenzo is het lichaam is staat allerlei bedreigingen het hoofd te bieden en zich aan te passen aan deze bedreigingen. Dat is prachtig, maar daardoor vergeten we als mens nog weleens om goed voor lijf en geest te zorgen. We staan voortdurend bloot aan allerlei verleidingen en leren onszelf aan om alleen maar te genieten wanneer we toegeven aan de verleidingen. Door de ongezonde leefstijl vergeten we hoe fijn het is om een fit en sterk lijf te hebben. Mijn-leefstijlcoach wil dat u dat fijne gevoel, het genot van een fit en sterk lijf weer ervaart. Aanpassingen aan de leefstijl vraagt om een lange adem, maar het fijne gevoel begint al heel snel. U  bepaalt het tempo en met kleine stapjes werken we samen toe naar een gezond lichaam en een positieve geest. De regie voor de nieuwe leefstijl ligt bij u, Mijn-leefstijlcoach ondersteunt waar nodig en voert de regie over het proces.

 

Kom in actie

Het is heerlijk om fit en sterk te zijn en positief in het leven te staan, om een zinvol leven te hebben in een fijn sociaal netwerk. Lekker in balans komen en goed voor jezelf zorgen. Je gezonde leefstijl gaat verder dan alleen gezond eten en meer bewegen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

Positieve gezondheid

Het idee of concept positieve gezondheid gaat, anders dan de reguliere gezondheidszorg, uit van meer dimensies dan alleen de fysieke. Het geeft daardoor een bredere kijk op gezondheid, zeg maar een meer holistische benadering.

Hoe werkt het

Naast lichaamsfuncties houdt positieve gezondheid rekening met andere dimensies van het leven: Mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Op elke dimensie bespreken we een aantal zaken en maken voor die dimensie een score, een schaal van 0 tot 10. Die score kun je uittekenen op de as voor die dimensie en vervolgens verbinden we de punten met elkaar en krijgen we direct inzicht op welke punten misschien verbetering mogelijk is. Het wordt op die manier een tool om het gesprek en coaching aan te gaan. Op latere tijdstippen kan de vragenlijst nogmaals voorbijkomen en kunnen we bespreken of en hoe er zaken veranderd zijn.

Nieuwsgierig? Je kunt de test ook zelf uitvoeren op de site van de grondleggers.

Concept

Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

Wil je meer weten over positieve gezondheid? Klik op het spinnenweg voor de website.

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een getal dat verhouding tussen lengte en gewicht van een persoon aangeeft. Het zegt iets of het gewicht een gezond gewicht is. Een BMI tussen de 18,5 en 25 wordt gezien als normaal.

Middelomtrek

Een te laag BMI kan er op duiden dat je te weinig essentiële voedingsstoffen binnen krijgt en kan leiden tot gezondheidsklachten. Een BMI boven de 25 geeft weer andere gezondheidsrisico’s zoals meer kans op diabetes, hart- en vaatziektes en andere ernstige aandoeningen. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld een bodybuilder met veel spiermassa zou een BMI boven de 25 kunnen hebben, maar toch echt wel een gezond gewicht hebben. Daarom hanteren we als leefstijlcoaches een tweede biometrisch instrument, namelijk de middelomtrek en soms zelfs de verhouding tussen je middelomtrek en je heupomtrek. Vet dat in en rond je buik opgeslagen is geeft extra gezondheidsrisico’s. Een middelomtrek tussen de 94 en 102 cm bij mannen en tussen de 80 en 88 cm bij vrouwen wijst op overgewicht. Een middelomtrek groter dan 102 cm bij mannen en groter dan 88 cm bij vrouwen wijst op obesitas. Wil je jouw middelomtrek meten? Neem dan contact op om instructies te krijgen.

BMI tabel

Uitkomst Advies voor volwassenen BMI mannen en vrouwen
Ondergewicht Probeer aan te komen Lager dan 18,5
Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven Tussen 18,5 en 24,9
Overgewicht (gevarenzone komt in beeld) Probeer af te vallen (zorg in ieder geval dat je niet aankomt) Tussen 25 en 29,9
Obesitas (verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen 30 en hoger

Meer over BMI

Er valt meer te zeggen over BMI. Zo zijn er uitzonderingen voor kinderen, ouderen boven de 70 jaar, mensen met een Aziatische of Afrikaanse herkomst. Lees er alles over op de site van het Voedingscentrum en klik op het logo.