Notenburger met rozijnen

Minder vlees eten draagt bij aan een betere gezondheid en is minder belastend voor het milieu. Eet je veel bewerkt vlees en rood vlees, dan heb je volgens het Voedingscentrum een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Voor de productie van een kilo rundvlees is gemiddeld 25 kilo voer nodig, voor varkensvlees is dat 9 kilo en voor kip 4,5 kilo. Van wereldwijde landbouwgronden is 75 procent in gebruik voor de productie van veevoer en als akkers om te grazen.

Op zoek naar smaakvolle alternatieven struinde ik het internet af en probeerde wat recepten uit van notenburgers. Met een beetje van internet en een beetje van mijn eigen creativiteit kwam ik tot de volgende notenburger.

 

Ingrediƫnten

  • 130 gram gemengde noten
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 70 gram havermout
  • 50 gram geraspte kaas (30+)
  • 1 handje rozijnen
  • 1 ei
  • verse bieslook
  • verse peterselie
  • 100 ml water
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie ((om te bakken))

Bereiding

  1. Laat de rozijnen wellen. Hak de noten samen met de zonnebloempitten grof in een keukenmachine of in een vijzel. Snijd de bieslook en peterselie fijn. Giet de rozijnen af.

  2. Meng alle ingrediƫnten in een kom op het water en de zonnebloemolie na. Maak met behulp van water de substantie wat plakkeriger en laat het 5 minuten intrekken.

  3. Meng alles goed door elkaar en maak er vier of vijf hamburgers van. Wees voorzichtig met zout; de liefhebber voegt een snufje zout toe. Ik gebruik een vorm voor hamburgers.

  4. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de notenburgers aan beide zijden goudbruin.

  5. Eet smakelijk.

De geraspte kaas kun je vervangen door edelgist vlokken, maar beduidend minder qua gewicht.

 

Bijgerecht
bevat noten, vegetarisch