Stress door lockdown

Een groot deel van de Nederlandse bevolking ervaart de lockdown als stressvol. Dat meldde de Volkskrant, dat in samenwerking met Ipsos onderzoek deed naar de gevolgen van de coronacrisis voor leefstijl. “De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim een derde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast,” meldt het dagblad op 29 april.

Stress heeft vervelende gevolgen. Over het algemeen slapen mensen slechter wanneer ze stress ervaren, ze gaan meer drinken, meer roken, meer eten en snacken, maar ook minder bewegen. “Stress kan leiden tot apathie. Daarnaast moet u bedenken dat nu veel faciliteiten wegvallen, zoals sportclubs en gymzalen. En niet iedereen komt even makkelijk de deur uit,” stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kwetsbaarder tijdens pandemie

Volgens Jessica Kiefte, hoogleraar publieke gezondheid aan de Universiteit Leiden lukt het ongeveer de helft van de mensen niet om zonder externe hulp hun leefstijl aan te passen. Vermoedelijk gaan mensen in deze periode niet op zoek naar hulp. Met name mensen uit de risicogroepen stellen een bezoek aan de huisarts uit. Ze zijn bang het virus juist op die plek op te lopen of willen de huisartsenzorg niet overbelasten in deze periode.

We moeten wel lessen trekken uit de coronacrisis vindt Kiefte. “Mensen met leefstijlziekten, zoals diabetes en overgewicht, zijn veel kwetsbaarder tijdens een epidemie.” Seidell constateerde dat bij vorige epidemieën deze mensen ook kwetsbaarder bleken, maar dat er toen ook weinig veranderde in het overheidsbeleid. “Maar deze situatie is extreem, dus wie weet.”

Goed nieuws

De richtlijnen van het RIVM houden in dat er voorlopig geen face-to-face contact kan zijn van leefstijlcoaches met deelnemers. Maar wilt u toch alvast een stap zetten, dan is er goed nieuws. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert om online begeleiding tijdelijk toe te staan voor de gecombineerde leefstijlinterventies. Dus zet de stap naar de huisarts en zeg dat de intake bij uw leefstijlcoach online kan plaatsvinden.

Het artikel van Arnout le Clercq De Volkskrant van 29 april 2020