Zelf granola maken
Zelfgemaakte knapperige granola past binnen een verantwoord ontbijt en is het gezonde alternatief voor cruesli, dat over het algemeen te veel toegevoegde suikers bevat. Met een flinke pot doe ik meer dan een maand en bevat dus 35 tot 40 porties. Daar zijn de voedingswaarden op berekend. De bereidingstijd valt mee. Het meeste werk is het hakken van de noten en daarnaast moet je af en toe omscheppen. Veel plezier.
Ingrediënten
- 300 gram gemengde noten
- 150 gram havermout
- 55 gram kokosrasp
- 6 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
- 3 a 4 eetlepels honing
- 75 gram zonnebloempitten
- 75 gram pompoenpitten
- 2 handjes kokoschips
- 2 handjes rozijnen
Bereiding
Hak de noten grof en meng met de havermout, kokosrasp, de olie en honing. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet het mengsel in een oven op 160º C en rooster het drie keer 10 minuten, waarbij je tussendoor steeds het mengsel omschept.
Voeg na dat half uur de kokoschips, zonnebloem- en pompoenpitten toe bak nog 5 minuten op 160º C. Schep de rozijnen erdoor en laat onder af en toe omscheppen afkoelen.
Lekker door de yoghurt of kwark. Eet smakelijk.
Je kunt de honing vervangen door gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
Voedingswaarde per portie
Energie | 126 kcal |
Vet | 9,3 gram |
Waarvan verzadigd vet | 2,4 gram |
Koolhydraten | 6,6 gram |
Waarvan suikers | 2,8 gram |
Eiwit | 3,1 gram |
Vezels | 1,4 gram |
Zout | 0,01 gram |
Bijgerecht
bevat noten, vegetarisch