Zelf verse Bolognesesaus maken
Voor 4 personen
Ingrediënten
6 tomaten
1 prei
1 courgette
1 winterpeen
1 rode paprika
2 (rode) uien
1 (of een halve) bol knoflook
1 volle eetlepel Italiaanse tuinkruiden (tijm, rozemarijn, oregano, …)
2 of 3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel honing
1 blikje tomatenpuree
Een stuk of 12 zwarte olijven en/ of een eetlepel kappertjes
3 ons rundergehakt of vegetarische rulstukjes
zout en peper naar behoefte
Bereiding
- Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.
- Snijd de groenten en gepelde uien in grove stukken en snijd de bol knoflook overlangs zonder de schil te verwijderen. Leg dit alles op een bakplaat (eventueel bekleed met bakpapier), strooi de kruiden erover en besprenkel met olijfolie. Hussel een beetje en verdeel over de hele bakplaat en zet het mengsel 30 tot 45 minuten in de oven.
- Bestrooi het gehakt met wat zout en peper en bak met wat olijfolie. Het vegetarische gehakt hoeft vaak niet gezouten te worden.
- Kook eventueel ondertussen de pasta.
- Haal de gegrilde groenten uit de oven, druk de knoflook uit de bol en doe samen in een kom. Maak er met een staafmixer een ietwat gladde saus van en meng met olijven, tomatenpuree, citroensap en honing.
- Giet het groentemengsel over het gehakt, laat nog een beetje meebakken en voilà: de Bolognesesaus is klaar.
In plaats van de bovengenoemde groenten kun je ook een grote voorgesneden zak Italiaanse roerbakgroente kopen. Scheelt wat snijwerk. Je kunt ook variëren met groente en bijvoorbeeld restjes verwerken. Tomaten zijn natuurlijk verplicht in een goede Italiaanse saus.